dimecres, 10 de febrer del 2010

Fem una cèl·lula 3D

L'altre día els alumnes de biología teníem que presentar un treball que consistía en fer una cèl·lula tridimensional. Podíem triar el tipus de cèl·lula que volíem fer, en concret la meua companya i jo fèrem una cèl·lula eucariota animal.

A continuació vaig a posar els pasos i els materials que nosaltres vàrem usar, malgrat que cadascun li pot posar el que vulga, tansols n'hi ha que usar la imaginació!

Materials:

- Un bol de vidre per a poder veure l'interior de a cèl·lula
- Conguitos (lisosomes)
- Gelatina (citoplasma)
- Un ou (nucli)
- Melons de xiclet (vacúols)
- Taulells de llopolia (mitocondri)
- LLengues de llepolia (reticle endoplasmàtic i complex de golgi)

Pasos a seguir:


- Preparem els orgànuls i el bol on anem a fer la cèl·lula.

- Cuïm l'ou.





- Cuinem amb compte la gelatina i quan es refrede una mica la posem al bol.


- Pelem l'ou i el posem dins de la gelatina.




- Un a un anem posant tots el orgànuls.

- Per últim deixem refredar la gelatina en el frigorífic.

- Al día següent ja tenim la cèl·lula feta.



En el cas de les cèl·lules amb llepolies, una vegada feta i posoda la nota, s'hi te avelleix pot menjarte-la.

Pense que aquesta activitat a banda de ser divertida i diferent, ens a ensenyant millor la estructura cel·lular ja que no es lo mateix veure una cèl·lula en un llibre que crear-la.

gens que cambien la fragancia a les flors


He estant mirant informaciò sobre els gens i noticies i e triat una noticia que m'agradat la noticia conta que darle aroma a flors que no tene o modificar l'aroma es posible, uin grup de cientìfics descubrió els gens que define la fragancia d'una flor, es una notica molt interessant i recomane llegirla .

construcció d´una cèl.lula animal


























Els alumnes de 4ºeso de biologia em construit una maqueta d'una cèl.lula en 3D, la meua companya Amanda nogueira i jo, em construit una cèl.lula animal, el treball no es difícil , i es divertit els ingredients que em utilitzat son:

-plastilina
-gelatina
-vol de vidre


primer en fet la gelatina i després en posat puntets molt menuts que son els ribosomes, els ribosomes son responsables de la síntesi de les proteïnes

després en fet els lisosomes amb plastilina de colo verd, contenen substancies capaces de digerir grans molècules capturades per les cèl.lules

Desprès els mitocondris : la seua funció es obtenir energia mitjantçant la respiració cel.lular i el posem en la gelatina .

després en fet els vacuols i complex de golgi, els vacuols, per a fer els vacuols em cortat una boleta de plastilina taronja per la meitat i per al complex de golgi plastilina verd , tires de plastilina i despres la em possat en el seu lloc

els vacuols acumulen diverses sustàncies , i el complex de golgi agafa substàncies del reticle endoplamàtic i les introdueix en les vesícules què siguen segregades

per últim em fet el reticle endoplasmàtic, nucli i membrana nuclear

el reticle endoplàsmatic l'hem fet amb plastilina de color morat i el nucli amb plastilina de color negre amb taronja i la mebrana amb plastilina de color negre

el reticle endoplamàtic:s'encarrega de fabricar i transportar diverses substàncies i el nucli es on es localitza el material genetic

amb aquesta activitat em aprengut a coneixer millor l'estructura de la cèl.lula, a que les cèl.lules no son planes i a divertirnos estudiant, es una activitat que a mi m'agradat

















Cèl-lula vegetal en 3D molt dolça

El diumenge passat la meva companya Cynthia i jo, vam fer un treball que tractava de fer una cèl.lula vegetal en 3D. Ara us ensenyaré com es fa.

- Ingredients (els que van utilitzar nosaltres van ser):


3 xiclets de meló.

3 llepolies de color roig.

1 pack de gelatina de llimó.

1 tupper.

1 tira pica pica.

1 pot d'anisets.

1 ou kinder.

1 bombó.

1 tros de papre film

1 llepolia de color roig.

1 tapa de la sorpresa de l'ou kinder.

- Preparació:


Posem a calentar l'aigua per fer la gelatina que es el citoplasma, mentrestant agafem el tupper, que farà la funció de paret cel.lular, i li posem per dins el paper film que farà la funció de membrana plasmàtica. Quan ja tinguem la gelatina feta, la posem dins del tupper i cap a la nevera fins que este quallada.


Quan ja este prou quallada la traurem i començarem a posar-li els altres ingredients. Començarem posant l'ou kinder que fa la funció de nucli i dins d'aquest el bombó que fa de nuclèol. Avançarem posant-li la tira pica pica com reticle endoplasmàtic amb una part coberta per els anisets que son els ribosomes, al costat d'ell, el complex de golgi que ho farà una llepolia que se li semblava. Després d'haver col.locat, el més important, passarem a posar els melons partits per la meitat i les llepolies de color roig. Els melons son els cloroplastos y les llepolies els mitocondris. La tapa de la sorpresa de l'ou kinder serà el vacúol amb una mica d'aigua, finalment escampem anisets per la cèl.lula per fer la forma del ribosomes alliberats.


Ha sigut una activitat molt interesant, molt dolça y divertida i més si no sabiem com fer el vacúol, pero ha sigut molt interesant per poder aprendre d'una manera diferent.

Construcció d'una cèl·lula vegetal 3D



Aquesta setmana la meua companya Jessica i io teniem l'encarrec de demostrar que les cèl·lules no son planes com sempre apareixen en el llibres. Per aixó van triar un tupper perque faça la funció de paret cèl·lular, després van envoltar amb film transparent el fon i els costats per simular la membrana plasmàtica.Van utilitzar melons de llaminadura per fer de cloroplast i petites llepolies groges pero simutlar els mitocondris. Per fer la funció de nucli van triar un ou kinder i pel nucleol un bombó.Per simutlar el reicle endoplasmàtic van utilitzar una altra llepolia enrotlada i amb una part amb anisets per el reticle endoplasmàtic rugós.Pel complex de Golgi van tenir la sort de trobar una llepolia que es pareixia prou. El més complicat va ser trobar alguna cosa pero fer la funció de vacúol i van utilitzar mig ou de plàstic amb aigua i van fer gelatina per fer de citoplasma. Amb tot aixó es demostra que les cèlul·les tener tres dimensions i son més compleixes del que pareixen.


- Materials utilizats:

3 xiclets de meló.
3 llepolies de color roig.
1 pack de gelatina de llimó.
1 tupper.
1 tira pica pica.
1 pot d'anisets.
1 ou kinder.
1 bombó.
1 tros de papre film
1 llepolia de color roig.
1 tapa de la sorpresa de l'ou kinder.

divendres, 5 de febrer del 2010

L'onada més perillosa.

Vaig entrar en la pàgina web d'escoles en xarxa per curiositat, per veure de que tractava i vaig veure un article que parlava d'una onada perillosa a Tahití anomenada, TEAHUPOO. Açi os deixe l'enllaç , es molt breu.