dijous, 19 de novembre del 2009

Biotechnofarm




Avui os volia parlar de la meua experiéncia com a ''biotechnologa'' .
La Febiotec (federació espanyola de biotecnologs) ha començat un proyecte anometat ''Biotechnofarm sembrando los biotechnologos del futuro '' i que ens tracta de anar als instituts triats de Valencia , donar una petita xarla sobre el qui és i com es aixó de biotechnolgia .
En el nostre institut la primera part del proyecte que vá ser la xarla de introducció la vá donar Ana que está estudiant el 5º any de biotechnología en la universitat politécnica de valencia . Quan vá vindre ella nos ha parlat dels seus proyectes personals com el de traure el anticorps de una tomaca ... La segona part ens tractava de fer una redacció contestand a la pregunta , ¿ Qué problema del món creus que la biotechnologia pod solucionar ? Tots els alumnes lo van fer però sol ens podien triar uns 2 o 3 , del nostre institut sol van escollir 3 alumnes Dani , Quique i Jo , Amanda .
Nosaltres el 7 de novembre hem anat a la UPV per a fer 2 practiques , la extracció del adn bacteriá i diagnostic de parentesc matrilineal .
Quan hem arribat el primer que vam fer es un petit joc per a ellegir la teu parella i per a comprovar que els conceptes que t'havien donat avans ho has estudiat. Els conceptes no eran cap complicats i tot el món lo ha fet molt bé , després van entregar unes fotocopies on havien célules procariotas i eucariotas i tenias que encontrar la que te complementava segón el A'T'G'C . A mí me va tocar de parella una xica que en deia


Extracció del adn bacteriá


El primer que tenim que que és coger la bacteria en el moment que esta multiplicando i reproduciendo - se i aixó ho fem perqué necesitem una gran cantitat de celul·les per a tener mes adn .
La bacteria es un microorganism procariota , es a dir estan formades per una cél·lula no més i no tenen nucli , la informació genetica del adn se encontra dispersa en el citoplasma ) .
Ara tenim que eliminar la pared celular que protege la informació que hi ha en la célul·la , ¿Cóm ho farem ? Amb una solucció que es capaz de romper les unions que hi ha entre les molecules de la pared celular , aquesta solució es una enzima (proteines que interven en diferentes reaccions biologiques ) .
Després d'aixó ens queda romper la membrana plasmática que estan formades principalment per lìpids i proteines , per a romperlas tenem que añadir un detergente (tensoativo aniónic) que el que fan es disgregar els lipdis i formar micela (pompas) , apart d'aixó amb el detergent les proteines se desnaturalitzan (perden la seua forma ) .
Per ultim añadim alchool per a poder ver el adn , añadim alchool perqué el adn es insoluble en él i ens precipita es a dir , verem el achool , a baix el adn i mes baix encara el medi de cultivo .